”Psykosyntesen har en andlig dimension som jag har saknat i andra terapiformer”

 

 

Lenita Kärker har två vuxna barn och bor med sin sambo i Nacka Strand. Hon är numera terapeut och kursledare inom rehabilitering. Lenitas studiegrupp på PsykosyntesAkademin var den trettonde sedan starten 1989. Det är så vi ”psykosyntesare” brukar presentera oss för varandra första gången, att vi berättar vilken grupp vi tillhört under utbildningen.

 

Vad gjorde du före utbildningen?
Jag har bland annat arbetat femton år på ett utbildningsföretag i Stockholm som skådespelare och pedagog. Under min utbildningsperiod på akademin var jag anställd inom ”fritiden” i Solna Stad och arbetade bland annat med ungdomar och personalhandledning.

Vad fick dig att söka in?
Jag har alltid tyckt om att arbeta med människor och ville utveckla det professionellt.

Varför just psykosyntes?
Det som attraherar mig är psykosyntesens helhetstänk kring människan. Att den utgår från en frisk kärna inom oss människor.

Hur kom du i kontakt med PsykosyntesAkademin?
Genom en kund på utbildningsföretaget där jag jobbade.

Vad innebar Essentials* för dig?
En mycket bra grund och ett ordentligt smakprov på vad psykosyntes innebar. Det var det som gjorde mig säker på att vilja utbilda mig inom området.

Vad minns du främst från utbildningen?
Att jag var målfokuserad från första dagen och visste att jag ville arbeta som terapeut. Vill minnas att jag också var bland de första att starta med klientarbete och snabbt utvecklade det när jag blev godkänd att ta emot klienter. Det var år 2005. År 2008 fick jag mitt diplom och i september samma år fick jag möjlighet att hyra mitt mottagningsrum på PsykosyntesAkademin.

Något du saknade i utbildningen?
Inte direkt men jag skulle gärna velat ha mer av fjärde årets patologiundervisning, eftersom jag personligen tycker att det är intressant.

Vet du hur stor andel av din grupp som idag jobbar som terapeuter?
Jag har ingen aning, men jag tror inte att det är så många som jobbar som terapeut på heltid.

Vad inom psykosyntesen har varit eller är särskilt viktigt för dig?
Jag tycker att helhetstänket är viktigt och att det finns en andlig dimension vilket jag har saknat i andra terapiformer som jag har erfarenhet av.

Hur var det att komma ut som ny terapeut?
Lite stelt och mycket huvudvärk. Jag var också väldigt nyfiken på vilka verktyg jag kunde använda mig av, kanske mer för egen del än för klienternas. Jag la snabbt märke till att ju mer jag ville prestera desto mindre blev det gjort. Nu sex år senare känner jag mig mer avslappnad i mitt arbete som terapeut.

Hur arbetar du i psykosyntesens anda? Har du nischat dig? 
Inte direkt, men i och med att jag har lång erfarenhet av att ha jobbat med ungdomar så får jag ofta unga människor rekommenderade till mig. För övrigt har jag förmånen att få jobba med människor med skiftande bakgrund, både enskilt och i grupp. Det viktiga för mig är att man vill ha en förändring i sitt liv, att utvecklas som människa även om man inte vet hur.

Ibland använder jag rollspel som ett verktyg, jag använder min erfarenhet från utbildningsföretaget där jag arbetade som skådespelare och pedagog. Med humorns hjälp och genom att gestalta svåra situationer lär vi oss lättare att ta oss igenom problematik inom oss själva och i relation till andra, både privat och professionellt.

Har det varit någon vändpunkt i ditt liv?
Flera viktiga, men en var när jag slutade mitt arbete efter femton år och gav mig ut i det okända utan att till en början veta vart det skulle leda. Jag tror att det var värst för min omgivning som inte fick svar av mig och som gärna påtalade att jag minsann hade två barn att försörja. Jag tog det hela med ro för jag hade en väldigt stark känsla av att det skulle lösa sig, vilket det också gjorde.

Vad får ditt hjärta att sjunga? Vad inspirerar dig?
Utan tvekan min man. Självklart också mina barn, nära vänner och havet där jag får mycket inspiration och hämtar energi.

Vad tror du psykosyntesen kan bidra till med dagens samhälle?
Mycket, bland annat att se mer i en människa än det vi har framför oss, det vi kallar för bifokalt seende. Vi behöver lära oss att se både historia och potential i en människa och den kunskapen tycker jag att psykosyntesen bidrar med.

Vad är ditt nästa steg?
Att utveckla mitt arbete med grupper, eftersom jag också arbetar som kursledare. Att bli bättre på att fördela min tid över dygnet så att det blir en bättre balans mellan arbete och privatliv. Som en kollega så klokt sa till mig. Arbete är till för att stödja livet och inte tvärtom.

Vad tycker du är psykosyntesens nästa steg?
Att bli erkänd i Sverige, som en psykologi som rä tillräcklig för mänskligt växande.

Något du vill skicka med till den som är intresserad av utbildningen?
Gå gärna en grundkurs om du inte gjort det och bilda dig en uppfattning. Väljer du den här utbildningen så har du många spännande år framför dig.

: : :

* Alla som vill gå grundutbildningen måste först gå Essentials, men många går veckokursen av ren nyfikenhet utan planer på att studera vidare. Åtminstone inte genast.