Det är nästan fullsatt i den stora stora samlingslokalen på PsykosyntesAkademin den här oktoberkvällen. Det är den första av höstens öppna föreläsningar och vi har samlats för att höra astrologen och tarottydaren Thomas Jönssons tala på temat “Din inre stjärnhimmel”.

På varje stol ligger ett kort med baksidan vänd uppåt.
“Jag anade att det skulle vara mest kvinnor här, så jag valde att ta med mig gudinnekorten” ler han. Det känns med ens lite högtidligt och jag väntar med att vända på mitt kort.

Cykler, Arketyper, Synkronicitet och The Void
Att vi i västvärlden har ett linjärt tankesätt kan bidra till att vi har så svårt att hantera motgångar. Det är full fart framåt på en motorväg, menar Thomas. Så har det varit sedan vi fjärmade oss från naturen. Innan vi satte beteckningar på himlakroppar i universum var allt besjälat. Nu lever vi i ett mer mekaniskt universum och det kanske också avspeglar sig i hur vi ser på oss själva, som människor?

Ser vi tecken på ett globalt uppvaknande? Om vi tänker i cykler och kretslopp, att allt hänger ihop, kan vi acceptera svårigheter och att det förr eller senare vänder, menar Thomas. Att allt är i sin ordning. Olika teman upprepar sig med viss regelbundenhet, ungefär som månens olika faser.

Månfaser och processer
Det är intressant att dra paralleller mellan månens faser och skeden i livet, eller processer om man så vill. Det inleder med nollpunkten, födelsen. The Void där ingenting är synligt och allt är möjligt. Nästa fas är nymånen där vi är på väg. I fullmånen är energin på topp och slutligen, i den avtagande halvmånen är det dags att summera och släppa taget för att inte bära med sig bagage in i nästa cykel. Men innan dess är vi tillbaka i The Void. Sett ur det perspektivet kan man förstå hur viktigt det är med återhämtning, vila, att sätta punkt innan det är dags att vända blad.

Arketyper överallt
Thomas är ingen renlärig astrolog, menar han. Han är logoped i grunden och kombinerar flera system som astrologi, numerologi och tarot när han tolkar för att de tillsammans skapar en mer komplex dynamik. Arketyper spelar en stor roll och är en gemensam nämnare i de flesta system. Han visar bland annat en bild av människokroppen och de astrologiska symboler som representerar olika kroppsdelar. Kan det vara en slump att Vågen som står för balans representerar njurarna, som vi har två av, och som i sin tur har till uppgift att balansera vätskebalansen i kroppen? När Thomas visar en karta över det periodiska systemet tänker jag att nu går han väl ändå för långt. Men visst representeras även varje grundämne av en arketyp.

Att välja förhållningssätt
Thomas hinner avhandla en hel del under de två timmar vi är samlade. Det är inspirerande. Samtidigt är det skönt att känna att man kan ha ett personligt förhållningssätt till ämnet. När jag slutligen vänder på mitt kort ser jag att det är rättvisans gudinna.“This situation will be handled in a fair and guest manner” får jag veta. Jag kan välja att låta det ha en relevans för mig. Jag kan också skratta och tänka att vilket kort jag än hade fått, hade jag kunnat se en mening. Hur som helst kan jag ägna det slumpmässiga budskapet en tanke och kanske, kanske låta det få en betydelse. Men det är en helt annan historia.

/AC Collin

Välkommen till nästa öppna föreläsning den 14:e novmeber 2012. Jens Ljunggren som driver Klimatsmart.se talar om den inre omställning vi behöver göra för att känna oss motiverade att förändra det yttre. Läs mer och anmäl dig här >>