Hur jag dog – och fick klart för mig hur allt hänger ihop är det något ovanliga ämnet för kvällens föreläsning där journalisten och författaren Niklas Ekdal berättar om hur han fick en andra chans att leva. Han var så nära att dö, så nära att sluta andas där i källaren på betonggolvet med de tomma pillerburkarna och den urdruckna yoghurtkartongen bredvid sig. Han beskriver det så här:

”Min väg tillbaka från intensiven blev allt annat än rak. ECT-behandlingar, mediciner, bakslag, tvivel och sorg över det som gått förlorat. Men det slutade med att allting inte bara blev som vanligt, utan bättre. Ungefär som vid en influensa kommer vändningen först när man släpper taget, faller genom immunförsvarets och viljans alla lager och låter kropp och själ starta om på nytt.”

Niklas bok handlar om en händelse, som fick ödesdigra konsekvenser för honom och för hans familj. Fotbollsmatchen, skallningen, hjärnskakningen, krisen, depressionen, det långa mörka tomrummet och beslutet att dö. Han berättar om sitt liv i det småländska folkhemmet, yrkeslivets väg från Vimmerby tidning till världspressen och om det privata livets pokerspel och stora kärlek. Han berättar om sitt liv mitt i världshändelsernas centrum med en klarhet, som hjälper läsaren att se och förstå sammanhangen. Han berättar öppet, sakligt, naket om hur han till sist kramade ur den sista livsenergin och tog hissen ner till källaren.

”Mitt liv står på topp. Nu ska jag dö.”

Vägen tillbaka går via elchocker, ECT-behandlingar som påbörjar läkandet i hjärnan och via helande samtal med läkare, psykiatriker och medpatienter på sjukhusets kliniker. De räddande änglarna är många. Familjens stöd finns där under hela mörkertiden och familjen finns där när ljuset långsamt återvänder.

”Man måste inte ha ett vykort framför sig för att vara i paradiset. Det räcker att vara frisk, eller tro att man är det. Framför allt gäller det att försonas med allt som hänt. Om man bara står kvar i ljuset och kan skratta, helst ihop med någon, så har allting varit till det bästa. Har man dött en gång finns inget kvar att vara rädd för och vi var döda innan vi föddes.”

Välkomna till ett möte med Niklas Ekdal på PsykosyntesAkademin. Efter föreläsningen finns tid för frågor.

Under kvällen lottar vi ut ett exemplar av Niklas bok ”Hur jag dog”. För den som inte vinner på lotten, finns möjlighet att bli en vinnare ändå. Vi ställer upp ett författarbord med bokförsäljning och personliga dedikationer av författaren.

Datum: Onsdag den 26 april 2017.

Tid: Kl 18.30-20.00 och kaffe/the, frukt/nötter från kl 18.00.

Plats: Tengdahlsgatan 32, 2tr i PsykosyntesAkademins lokaler.

Pris: 250 kr för privatpersoner och plus moms för företag.

Betalning: Kontant (obs!)

Anmälan: Obligatorisk anmälan till info@psykosyntesakademin.se med uppgift om namn, epost, mobilnummer. Märk mailet med “anmälan 26 april”.

Bekräftelse om plats: Vi tar emot anmälningar i turordning och skickar bekräftelse allt eftersom.

No-show: Om du anmält dig och inte dyker upp så fakturerar vi en no-show avgift om 250+50, dvs 300 kr.

Avbokning: Senast 24 timmar innan föreläsningen.